Resepi Kuih Talam Seri Delima Mudah dan Sedap

on Tuesday, May 1, 2012

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kepada semua.... Untuk resepi masakan hari ini, jom kita cuba Resepi Kuih Talam Seri Delima Mudah dan Sedap untuk dimasak bagi keluarga tersayang. Resepi Kuih Talam Seri Delima sesuai untuk dijamu waktu pagi mahupun sebagai minum petang. Rasanya sedap, enak dan manis berlemak. Semoga RResepi Kuih Talam Seri Delima Mudah dan Sedap yang dishare ini dapat dinikmati oleh semua yang singgah ke blog Resepi Masakan.


Bahan-bahan Resepi Kuih Talam Seri Delima Mudah dan Sedap:

Bahan-bahan untuk lapisan bawah:

300 ml santan pekat
900 ml air
130 gm tepung beras
50 gm tepung kacang pis
1 cawan gula pasir
6 biji sengkuang cina - dibuang kulit dan dipotong dadu
Sedikit garam

Bahan-bahan untuk lapisan atas:

1 1/4 cawan santan pekat
2 cawan air
2 biji telur gred A
1 cawan gula pasir
1/2 cawan tepung gandum
1/3 cawan tepung jagung
Sedikit pewarna merah
Sedikit garam


Cara Menyediakan Resepi Kuih Talam Seri Delima Mudah dan Sedap:
1.  Untuk lapisan bawah, masukkan campuran santan bersama air.

2.  Masukkan juga gula dan garam ke dalam periuk.

3.  Kacau tanpa henti di atas api yang kecil sehingga pekat.

4.  Masukkan sengkuang cina dan dikacau hingga rata sebelum dituangkan ke dalam loyang.

5.  Ratakan dengan plastik, kemudian kukus selama 10 hingga 15 minit.

6.  Untuk lapisan atas, masukkan kesemua bahan, kecuali garam dan gula ke dalam pengisar.

7.  Kisar kesemua bahan hingga sebati.

8.  Tuangkan ke dalam periuk. Masukkan garam dan gula.

9.  Kemudian kacau tanpa henti di atas api kecil sehingga naik wap.

10. Tuangkan ke atas lapisan putih dan kukus selama 10 hingga 15 minit atau sehingga masak.

11. Sejukkan sebelum dipotong untuk dihidangkan.


Selamat mencuba Resepi Kuih Talam Seri Delima Mudah dan Sedap!
Ranking: 5

{ 0 comments... read them below or add one }

 
© Resepi Masakan 2 All Rights Reserved