Resepi Kuih Pasung Mudah dan Sedap

on Monday, January 16, 2012

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kepada semua.... Untuk resepi masakan hari ini, jom kita cuba Resepi Kuih Pasung Mudah dan Sedap untuk dimasak bagi keluarga tersayang. Kuih pasung memang terkenal terutama bagi masyarakat Pantai Timur Malaysia. Rasanya sedap, enak dan manis berlemak. Semoga Resepi Kuih Pasung Mudah dan Sedap yang dishare ini dapat dinikmati oleh semua yang singgah ke blog Resepi Masakan.

Bahan-bahan Resepi Kuih Pasung Mudah dan Sedap;

10 helai daun pisang berukuran 22 cm (bulat)

8 batang lidi halus


Untuk Lapisan Bawah;

100 gm gula merah

40 gm gula pasir

40 gm tepung beras

15 gm tepung gandum

400 ml air

2 helai daun pandan (simpul)

Garam secukup rasa



Untuk Lapisan Atas;

40 gm tepung beras

22 gm tepung gandum

Secubit kapur (dicampur dengan 1 sudu kecil air)

220 ml santan

Garam secukup rasa



Cara Menyediakan Resepi Kuih Pasung Mudah dan Sedap;

1. Bentukkan daun pisang seperti kon, sematkan lidi supaya ia kemas.

2. Lapisan bawah; jerang gula merah, gula pasir, dan daun pandan. Bila mendidih dan gula larut, tapiskan ke dalam mangkuk dan biar sejuk.

3. Campurkan tepung beras, tepung gandum dan garam dengan air gula tadi. Kacau di atas api perlahan hingga hampir pekat.

4. Ketepikan dari api, masukkan 2/3 penuh ke dalam kon daun pisang (tegakkan di dalam pengukus atau guna tempat khas). Kukus selama 10 minit.

5. Lapisan atas; campurkan semua bahan. Tuangkan di atas lapisan bawah kemudian kukus lagi selama 10-15 minit atau hingga masak.

Selamat mencuba Resepi Kuih Pasung Mudah dan Sedap!
Ranking: 5

{ 0 comments... read them below or add one }

 
© Resepi Masakan 2 All Rights Reserved